tisdag 14 januari 2014

År 2140

Grange Hall heter det stället där alla barn förs, bort från sina familjer. Det spelar ingen roll vilken ålder de har. Det finns småttingar, de som gråter allra mest under lektioner och oftast är nykomlingar. Medelstora är från sex till tolv år gamla. Om man är medelstor och ny på Grange Hall är man grinig och säger emot för att man har fått en annorlunda syn på livet utanför Grange Hall. Alla barn där är oönskade och inte värdefulla. Det enda de gör där är att arbeta med jobb som att laga 500 maträtter eller sy kläder. En dag frågade Anna som är berättare av denna boken om hon fick låna Mrs Pincent efternamn eftersom Anna inte ägde ett eget efternamn. Oönskade människor har bara ett namn. Att fråga om Mrs Pincents namn var oartigt, Anna blev slagen och fick inte lunch på tre veckor. Det var inte tillåtet att ställa frågor och vela att Mrs Pincent ska ha samma namn som om de vore släkt är oförskämt. Barnen är där för att lära sig skolarbete, för att lära sig att arbeta och om man är duktigt kan man bli anställd.

Man får ej skaffa barn, man har skrivit på en förkunnelse om att man inte får skaffa för många barn. År 2030 hittade man ett läkemedel som gör att man inte åldras. För många barn kan leda till jordens under gång för man kan inte överleva om det blir för mycket. På andra sådana här ställen blir barn dödade. Man säger att alla oönskade barn är som en bägare, om den bägaren får för många droppar sväller den över. 

Nu år 2014 finns det barn arbete i vissa länder men det är inte lika mycket som i boken. Barnen har förts till det här stället och bor där. Det gör man inte idag. Jag tror inte att det kommer bli på det här sättet i framtiden för att jag tror inte man hittar "sluta växa" medlet. Men om man nu gör det kommer inte alla kunna ha möjlighet att få den, kostar för mycket eller inte finns i ens land. Jag hoppas dock på att man hittar botemedel mot cancer.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar