måndag 27 maj 2013

HKK - Reflektion

Vi valde den för att båda gillar hamburgare/fiskfilé. Vi kom fram till att maträtten uppnår matcirklens krav. Vi tänkte ha med en extra sallad men det skulle nog bli för mycket att äta för oss. Zahraa gillar inte de flesta grönsakerna så vi hade en till anledning. Rätten är en "hel" rätt, vi får i oss allt vi behöver. Om man kollar på sidan sex i vår bok på svaren till frågan: Vill du äta hälsosamt? Kan man se att vi har följt den rätt bra. Ex: Vi valde en rätt som innehåller fisk, vi har OK grönsaker, vi skulle ha använt flytande margarin. Vi skulle förhoppningsvis inte fått några matrester eftersom vi planerade och tänkte köpa rätt mängd av allt i receptet för båda oss. Genom det sparar vi pengar, tid och miljö - vi blir klimatsmarta.

Vi valde billiga varor med rätt mängder och små priser. Vi såg inte om de var närproducerade eller närodlade. Om de hade varit det skulle det gått mindre utsläpp för att föra in de här. Det hade varit mer miljö vänligt och mer ekonomiskt för att det kostar mer om livsmedlet färdas långt. Det är ju också skolan som köper in varorna och ser om det är smart eller ekonomiskt. Vi valde ex: en mjölk som bara innehöll 0,5 L. Den var billigare och vi behövde inte dricka mer än så.

Vi jämförde vår kostnad med Max - Sveriges godaste hamnburgare. Våra sex hamnburgare skulle kostat 53,87kr (ca 9kr/st) och Max kostar 276kr (46kr/st). Vårt bröd kostade 13,11 kr alltså typ 2kr för ett bröd. Vår fisk kostade 40,76kr. Vi hade ingen saltgurka eller Alaska Pollock. Max fiskburgaren hade ingen tomat och ingen sesamfrön. Men, vi skulle ha gjort vårt fisk med torsk. Torsken (27,12kr) är dyrare än Alaska Pollocken (10,99kr). Max har alltså tjänat in mycket mer pengar på deras fiskburgare än vad vi skulle ha gjort även om vi hade dyrare varor. Vi sparar alltså mer pengar på att göra det själva än att köpa de i Max.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar