måndag 27 oktober 2014

Labbrapport Kolbit + Svavel

Material: E-kolv, kalkvatten, ståltråd, kolbit, kork/lock.

(Ca(OH)2) - Kalciumhydroxid



Hypotes: Jag tror att det kommer att bilda koldioxid (CO2) för att kolet släpper ut det när det förbränns.

Utförande: Vi fyller en e-kolv med kalkvatten tills lite mer än botten är fylld. Sen ska vi upphetta en kolbit som sitter fast i ståltråd. När den fick en låga, tillräckligt varm, satte vi den in i e-kolven utan att nudda vattnet. Sätt på locket så snabbt du kan.

Resultat: Det blev immigt på e-kolven. Kalkvattnet blev lite grumligt.

Slutsats: När CO2 reagerar med kalkvattnet blir kalket fast. Imman som bildades (kondens) kallas för vattenånga. Vid förbränningen bildades H2O av syret och vätet som finns i kolbiten. Min hypotes stämde. Hade med att koldioxid (CO2) bildas men inget om vattenånga, eller det andra. En felkälla kan vara att ha haft kolbiten för lite ovanför lågan, så att den inte blev tillräckligt varm. Om man hade råkat doppa kolbiten i vattnet med kalkpulver i eller ha satt på korken löst så att all ånga försvann. Då skulle man inte fått samma resultat och då missat poängen med laborationen. En förbättring kan vara att man kontrollerar att korken är på. Om man mäter ståltråden "exakt" med e-kolven slipper man råka doppa kolbiten. Om man vet exakta tid och har samma storlek på kolbiten slipper man få för liten upphettning.
_________________________________________________________

Material: E-kolv, vatten, BTB (indikator), svavelpulver, förbränningsskopa,

Hypotes: Jag tror att det kommer bli försurat vatten, pH- värdet kommer bli gult, eftersom svavlet kommer ge ut ett ämne som försurar. För att motverka försurningar kan vi försöka minska de fossila utsläppen och sätta kalk i de sjöar, åar som blivit sura, det blir då basiskt.

Utförande: Vi fyllde en e-kolv med rent neutralt vatten och sedan droppade i några droppar BTB. Det blev då grönt, alltså neutralt. Sen hettade vi upp svavelpulvret till flytande form och tills den fick låga. Snabbt satte vi in den i e-kolven och tryckte på korken, så att den satt säkert. Sen satt vi eventuellt i kalk.

Resultat: Det kom massa rök sen när vi rörde om vattnet ändrade BTB sin färg till gult. Kalken gjorde BTB blått.

Slutsats: Röken (Svaveldioxid SO2) reagerar med vattnet och försurade det. Regnvattnet blir eventuellt surt, från vattnets kretslopp (från fossila bränslen). I Skåne har vi mycket kalt. I Norrland finns det bara granit som inte kan framkalla kalk. Man använder kalk (& karbonater - håller längre än kalk) för att göra sjöar basiska. När vi värmde på svavelpulvret smälte det, till flytande/vätska form, och antändes och brann med blå låga. Det bildades rök i e-kolven. Vattnet med BTB (indikator som visar pH-värdet) bytte färg från grönt till gult (neutralt till surt). När vi sedan tillsatte kalk ändrades färgen till blått (basiskt). Min hypotes stämde men var inte riktigt utvecklad. En felkälla kan vara att doppa förbränngsskopan i vattnet, upphetta svavlet för lite, satt på korken för löst så all resultat flugit ur. Förbättring kan vara att man är väldigt noggrann men att trycka på locket, kolla till att man inte nuddar vattnet med förbränningsskopan, elda svavlet tills man fått en blå låga.

Svalel + Syre --> Svaveldioxid  =   S + O2 --> SO2

2SO2 + O2 --> 2SO3  (Stöter bort en syremolekyl, behöver inte den) = 2 Svaveltrioxid

SO2 + H2O --> H2SO3 = Svavelsyrlighet (med vätska bildas vätejoner)

SO3 + H2O --> H2SO4 = Svavelsyra

Ca(OH)2 + H2SO3 --> Ca + H2O + SO3-2        sulfit
   basiskt     surt                   neutralt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar