Uppgift:
Hur uppkommer ljus?
Varför ger olika ämnen olika spektrum?
Varför uppkommer olika typer av spektrum(linje-, band- och kontinuerligt spektrum)?
Vad används detta till?
Hypotes:
Vad tror du om ovanstående frågor och varför?
Jag kommer se skillnader emellan de olika ämnena, tror jag. Jag vet inte riktigt vad som kan vara skillnaden, men antar att det har något att göra med vågorna och olika spänningar och hur atomernas ändras (deras egenskaper). Det är elektronerna som avgör spänningarna och våglängderna, men jag vet inte hur. För de har olika egenskaper. Ljus använder vi så att vi kan se eller som en energikälla (solen).
Materiel:
Lysrör med olika sorters gaser (helium, väte, neon, argon, kvicksilver) glödlampa, högspänningskälla, stativ, spektroskop, färgpennor.
Utförande:
1. Använd ett spektroskop och titta på en glödlampa. Rita av spektrumet. Gör likadant med ett lysrör. Jämför utseendet på dem. Vad kan det vara som är orsaken?
2. Titta på lysrören med olika sorters gaser och rita av dess spektrum. Varför blir de olika?
Resultat:
Rita upp de olika spektrumen.
kontinuerligt - glödlampa och solen
linespektrum - lysrör, neon, kvicksilver, helium, väte, argon.
Skillnaden på de olika spektrumen är att de kontinuerliga spektrumen är fast ämnen (som en glödlampa, solen), liknar en regnbåge, en metalltråd som glöder (i en glödlampa) och då hoppas elektronerna fram och tillbaks och går in i varandra så därför gör färgerna också det. Neon, helium, väte, kvicksilver, där emot har ett avstånd emellan varandra så det liknar linjer. Bandspektrum - stora molekyler som syns med bandsträck. De olika avstånden elektronerna och kärnan får när atomen får energi är bestämda och upprepande. Det är alltså inte så att man får olika spektrum man kollar på ett ämne.
Mina bilder liknar till en stor del de professionellt tagna bilderna. Färgerna och är väldigt lika. Jag ritade mina bilder på ett förvirrande sätt då jag började det ena spektrumet med den violetta sidan och sedan den andra med den röda sidan så man blir lite förvirrad när man jämför.
Slutsats:
Min hypotes stämde till en del. Anledningen till att det kommer strålning ifrån olika ämnen är att i deras atomer - elektronerna, när de får energi - studsar ut till ett elektronskal längre bort ifrån kärnan, sen går dem tillbak och så sänder de ut en energi, elektromagnetisk strålning (kallat energi nivåer.) Det är de olika våglängderna och spänningarna som avgör vilken färg de får. Röd = korta studsar, behöver mindre energi. De går i en skala: röd, orange, gul, grön, blå, lila. Lila = längre studsar, långa våglängder, behöver mest energi.
Man kan använda detta genom att kolla ett ämnes spektrum och sen kolla på en stjärna eller en planet och då få reda på vilket ämne det finns där. Varje grundämne har sitt eget spektrum.
Om man söker på ett specifikt ämne och dess spektrum kommer det fram en professionell bild som man kanske inte ser just ser med ögat igenom spektroskopet. Det kan bero på att det är för ljust i rummet eller för att man ser olika nyanser än andra. En förbättring kan vara att släcka ALLA ljusen och ta ner alla gardinerna så att man inte kan fokusera på något annat än själva lysröret. Det hände oss att vi råkade kolla på en lampa bakom det vi skulle kolla på och såg dess spektrum istället.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar